Асфалтовата база в с. Скалско е преустановила работа, установи проверка на РИОСВ
Асфалтовата база в с. Скалско е преустановила работа, установи проверка на РИОСВ / dariknedariknews.bg

 

Асфалтовата база в с. Скалско, стопанисвана от „Димас" АД, гр. Габрово е преустановила работа, установи проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново. Асфалтовата база в местността „Чакала", Севлиево също не работи.

В инспекцията е постъпило уведомление от „Димас" АД за спиране на дейността от началото на декември т.г. Дружеството има наложена текуща санкция в размер на 321 лв. на месец, която ще бъде временно отменена във връзка с прекратяване експлоатацията на съоръжението, отделящо емисии на вредни вещества в околната среда. При възобновяване на дейността на асфалтовата база, дружеството е задължено да уведоми РИОСВ, след което текущата санкция ще бъде възстановена.

По предписание на РИОСВ, „Димас" АД е изградило безопасен и достъпен подход към пробовземната точка, изградена на изпускащото устройство към асфалтосмесителя. През октомври инспекцията издаде ново предписание  за изграждане на ефективно пречиствателно съоръжение с цел постигане на установените емисионни норми до 31.05.2011 г.

На 10 декември 2010 г. е извършена проверка на асфалтовата база в местността „Чакала", гр. Севлиево. В момента на проверката, базата на „Термогазсервиз" ООД не е работила поради това, че тече процедура по въвеждане на обекта в експлоатация. По време на 72 часовите проби е проведено измерване на емисиите на вредни вещества от изпускащото устройство към асфалтосмесителя. Няма установени превишения на законоустановените норми за допустими емисии на вредни вещества (замърсители), изпускани в атмосферата от обекти и дейности с неподвижни източници на емисии.