Снимка: Личен архив
Снимка: Личен архив / Петя Цонева
Поезията не избира в кого да живее
101268
Поезията не избира в кого да живее
  • Поезията не избира в кого да живее
На 11 април от 18:00 ч. в галерия „Христо Цокев” ще бъдат представени две стихосбирки – на Петя Цонева и Елица Кръстева.
 
Дори да няма врата” – така се нарича книгата на Петя Цонева, в която откриваме стихотворение със същото заглавие. Творбата вдъхва надежда, а авторката казва, че й е много скъпа, тъй като е свързана с образа на баба й, която вече е невидима за нас – пребиваващите в земното материално съществуване.

Интервюто с Петя Цонева, излъчено по Българско национално Дарик радио, може да чуете от прикачения аудиофайл към тази статия. 

Снимка: Петя Цонева
Дори да няма врата

Петя Цонева е габровка, която преподава английска литература в университета във Велико Търново. Опитва да пише и на този език, но успява да изрази своя вътрешен свят на български. Авторката разказва, че има и преведени стихове, но споделя, че се получава съвсем нова творба.
 
В Петя Цонева има особена артистичност – лека, ненатрапваща се, но изпълваща нейната същност. Прилича на стиховете си.
 
A Capella е наименовала книгата си Елица Кръстева. Стиховете в нея са живописни, приличат на отворени вълшебни врати, през които минаваш, за да отидеш в митологични светове. Човек открива вещици, феи, кошница с ябълки и детска ръка. Всичко това Елица вижда в ежедневието на една обикновена жена. Елица Кръстева превръща обикновените на пръв поглед неща в необикновени.
 
Тя не се занимава с литература, но поезията не избира в кого да живее”, казва Петя Цонева, когато представя творчеството на Елица Кръстева.  
 
Ако обичате красивите, истински думи, отворените врати, вещиците, феите, двете поетеси – Петя Цонева и Елица Кръстева, Ви очакват –  на 11 април от 18:00 часа в галерия „Христо Цокев” в Габрово.