47 снегорина  ще чистят републиканските  пътища в област Габрово през зимата
47 снегорина ще чистят републиканските пътища в област Габрово през зимата / Dariknews.bg, архив

Започнали са дежурства по зимното поддържане на републиканските пътища на територията на Габровска област, съобщават от местното представителство на АПИ. Според предоставената информация това включва готовност на екипи, машини, автомобили и информационно обслужване.

Областно пътно управление в Габрово организира и контролира зимното поддържане на близо 458 км републикански пътища на територията на областта, разпределени по класове. Пътищата от І  клас са 76.162 км, пътищата от ІІ клас са 24.983 км., а тези от ІІІ клас - 351.165 км. Пътните връзки са 5.500 км.

Според Закона за пътищата и Правилника за прилагането му, организирането, възлагането и контрола на текущия ремонт и зимното поддържане на републиканските пътища в чертите на градовете се осъществяват на база на сключени споразумения между Областно пътно управление (ОПУ) - Габрово и съответната община, на чиято територия се намират. За 2013 г. и 2014 г. са сключени 4 споразумения за поддържане на 40.357 километра пътища. Изключение прави община Дряново, която извършва само текущия ремонт, а зимното поддържане на републиканските пътища се организира и контролира от Областното пътно управление.

ОПУ - Габрово работи с Обединение „Интегрирани инфраструктури Габрово” - гр. Пловдив, което разполага с общо 47 снегопочистващи машини. От тях 2 роторни снегорина. Осигурени са два влекача и кранове за два от най-тежките участъци през зимата - пътят към връх Шипка и участъкът от главния път София-Варна край Севлиево.

Изпълнителят, „Интегрирани инфраструктури Габрово”, към момента разполага с над 60% от необходимите за целия зимен сезон количества инертни материали - 8 022 т пясък, 2 467 т сол, 14,86 т калциев хлорид (магнезиев хлорид).

 

Дежурен телефон в ОПУ-Габрово: 066/80 60 43 и 0885 319 665