Снимка:
Снимка: / МРРБ
Над 2000 училища, детски градини, ясли и образователни структури са ремонтирани в страната  с европейско финансиране. Това обяви в Габрово заместник-министърът  на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Тя откри обновените училища „Васил Левски“ и „Св. Св. Кирил и Методий“. Двете училища са с изцяло обновена материално-техническа база, ново обзавеждане, включващо и интерактивни дъски за обучение. Въведени са мерки за енергийна ефективност от най-високо ниво, благоустроени са прилежащите дворове и спортни площадки, обновени са коридорите и инсталациите. Внедрена е интелигентна система, която следи нивото на въглероден диоксид в класните стаи и при достигане на определена стойност прозорците се отварят автоматично. Новост са и системите за отопление, видеонаблюдение и сигурност.

Разделянето на страната на четири района среща най-високо одобрение

Зам.-министър Николова и главният секретар на Министерството на образованието и науката Албена Михайлова засадиха по една японска вишна в дворовете на ремонтираните училища.  

Снимка:
МРРБ

Деница Николова съобщи, че със средства от фондовете на Европейския съюз, по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“, в периода до 2020 г. в община Габрово се инвестират над 44 млн. лв. Освен учебните заведения, в града са ремонтирани и обособени нови паркове, модернизира се градската среда с нови улици, междублокови пространства. 13 млн. лв. от средствата са предвидени за пълна модернизация и обновяване на обществения транспорт.

Средствата от Европейския съюз дават възможност да се реализират социални проекти за по-добра грижа за възвратни хора в нужда и деца в риск.  Със средства от ОПРР предстои и ремонт на Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово и доставка на нови линейки. Заданието е част от проекта за модернизация на спешната помощ в страната, който се финансира със 163 млн. лв. от ОПРР. Очаква се мащабното обновяване на здравните центрове да се състои догодина.

Зам.-министър Николова открива санираните 23 жилищни сгради в Севлиево

Отделно в града са санирани и жилищни блокове със средства от програмата, която финансира мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради с до 35 апартамента в 39-те големи града на страната и 28-те по-малки населени места, бенефициети на програмата.