132 г. от Априлското въстание отбелязаха в Севлиевско
132 г. от Априлското въстание отбелязаха в Севлиевско / netinfo
Ученици от клуб “Краезнание” при Второ основно училище, жители на Кръвеник, Боазът и Априлци се събраха пред мемориала на загиналите в подножието на паметника на Дядо Фильо Радев, за да отбележат 132-годишнина от Априлското въстание в Севлиевския край. Отец Спас от църквата “Св. Пр. Илия” отслужи Заупокойна панахида за всички загинали по време на въстанието.

“Когато застана пред този паметник усещам благоговейно преклонение пред живота, пред вярата и пред саможертвата на нашите праотци, благодарение на които живеем в суверенна държава”, каза кметът на община Севлиево Йордан Стойков.

В словото си той каза още, че още веднъж правим равносметка на нашите действия и живот и за това достойни ли сме за останалото като ценностна система от предците ни, загинали за свободата на България. Реч пред паметника на героите от Априлската епопея изнесе директорът на севлиевския исторически музей Найден Петров, който каза че преди 132 години са се случили велики и героични събития, граничещи с религиозна святост. Зловещата равносметка от боевете е 285 убити мъже, жени и деца, 8 обесени ръководители на севлиевския площад, опожарени над 650 къщи, манастири и училища, каза Петров и подчера, че делото на загиналите от Батошево, Кръвеник и Ново село не трябва да се забравя. В памет на мъчениците от кървавото въстание бяха поднесени много венци и цветя.