Започна работата по закриването на Дома за медико-социални грижи в Добрич
Започна работата по закриването на Дома за медико-социални грижи в Добрич / Дарик Добрич

Специалисти от Фондация "Лумос" започнаха работа в Дома за медико-социални грижи в Добрич, съобщиха на пресконференция от екипа. Добрич и Варна са сред осемте града, където стартира деинституционализацията в България. Вече е закрит домът в Тетевен, работи се и в Шумен, където има останали само 34 деца.

В добричкото здравно заведение в момента се отглеждат 73 деца, като според националния координатор на "Лумос" Росица Петрова повечето са напълно здрави и жизнени и могат да се върнат при родителите си, да бъдат осиновени или настанени в приемни семейства. Най-важната част от работата ни е разбирането и съдействието на персонала на институциите, както и подкрепата, която се оказва на родителите, твърдят от "Лумос". Ако здравните специалисти ни съдействат, закриването на дома в Добрич може да стане за 2-3 години, смятат те.

Анкета сред персонала на дома е показала, че 80% от работещите там подкрепят деинституционализацията, но само 16% одобряват приемната грижа.

Предстои от фондацията да направят анализ в Дома за медико-социални грижи в Добрич - ще се наблюдават причините за постъпване, дължината на престоя на децата, начините на напускане. Специалиситите от организацията ще подкрепят и персонала при грижите за децата в най-тежко състояние, като отново се преценят необходимостите от определен тип здравни грижи за тях.

От "Лумос" заявяват, че усилията им ще се насочат основно към превенция на изоставянето. "Ако бъдещите майки усетят подкрепа, много по-малко ще бъдат децата, постъпващи в институции", категорична е Росица Петрова. През последните 3 месеца са изследвани нагласите на 1 300 родители и семейства на деца, настанени в институции, съобщиха още на пресконференцията. Резултатите показват, че 50% от тях са готови да поддържат контакт с детето си. 49 деца вече са посетени от своите родители, а за още 30 е потърсена информация по телефона. Има желаещи и да върнат у дома детето си. От фондацията подчертаха, че в много от случаите не е правилно да се говори за изоставяне, тъй като някои родители са настанили децата в институция, тъй като това им е било препоръчано като възможност за по-добра грижа от домашните условия.

В началото на месец юли т.г., на международна конференция, която "Лумос" организира, ще бъдат изнесени пълните данни от анализите в домовете, в които вече се работи.