Заловиха 384 килограма контрабанден улов на калкан
Заловиха 384 килограма контрабанден улов на калкан / netinfo

384 килограма незаконно уловен калкан са задържани в Каварна при съвместна акция на служители от териториалното звено на Изпълнителна агенция Рибарство и аквакултури /ИАРА/ и граничния полицейски участък в Балчик, съобщи шефът на звеното Атанас Чолаков.

30 минути след полунощ на 11 август на една от буните на пристанището в Каварна е установен риболовен кораб „Свети Георги" - Каварна 5555. Рибарите разтоварвали 184 калкана от плавателния съд и ги товарели в лек автомобил, когато били заловени от органите на реда.

Срещу капитана Иван Живков Иванов е образувано досъдебно производство по чл. 239 от Наказателния кодекс за нарушаване на правилата за улов на риба. Нарушителите ще отнесат глоби, възможна е и конфискация на 14-метровия частен кораб и леката кола. Служителите на полицията и на ИАРА са действали по предварително подаден сигнал.

Морският деликатес е иззет и разпределен на социалния патронаж в Каварна, Дома за хора с умствена изостаналост „Св.Никола" и дом „Дъга" в Добрич. Чолаков припомни, че уловът на калкан е забранен от месец април, тъй като България изпълни годишната си квота от 50 тона още тогава.

Както вече Дарик съобщи, на 6 август на ГКПП Дуранкулак бе предотвратен опит за износ на контрабанден улов на калкан от двама румънски граждани. Тогава границата с Румъния се опита да премине бус, натъпкан с 245 килограма калкан.