/ Дарик Добрич

2501 имота - урбанизирана територия, са засегнати от забраната за строителство и земеделие в Крайморска Добруджа с цел опазване на понто-сарматските степи. От тях 2187 са частни. На уебстраницата на Община Каварна е публикуван списък с всички имоти, засегнати от временната заповед на МОСВ от 28.07.2017 г.
 
От Община Каварна информират, че представителите на общините и на засегнатите от забраните граждани и браншови организации не присъстват на организираните от МОСВ срещи в София вчера и днес. За да започнат преговори с властта те искат повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората.
 
Община Каварна е изпратила писмо до МОСВ, с което се иска в пряка връзка с Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони „Калиакра“ и „Белите скали“МОСВ да предостави достъп до пълни досиета на посочените защитени зони, така както са представени на ЕК, придружени с първичните данни и информация, на базата на които са определени границите на зоните и техния предмет, и цели; както и до пълен комплект от първични данни и информация, в т.ч. протоколи от теренна работа, GPS тракове, GPS точки за проучваните площи на природно местообитание 62С0 Понто-сарматски степи в посочените зони, както от изпълнителите на настоящия план за управление, така и данни, набирани от предходни проекти;
 
От Община Каварна очакват да получат и детайлен финансов анализ на предвидените, с плана на управление, компенсаторни плащания, в т.ч. по имоти. Заявяват се, че след като се проучат данните, ще се търсят работещи решения за постигане на баланс между природата и местните икономически дейности в Шабла, Балчик и Каварна, като извършения анализ ще се предостави безвъзмездно на МОСВ.