Министър Нено Димов се срещна с браншови организации и власти в Каварна
Министър Нено Димов се срещна с браншови организации и власти в Каварна / Дарик Добрич
Вече действат сформираните в Каварна работни групи по казуса със защитените зони
Браншовите организации в крайморска Добруджа настояха пред министъра на околната среда и водите Нено Димов да се направи ново очертаване на териториите, които влизат в защитената зона „Комплекс Калиакра”. Това стана на среща в Каварна на министъра с местната общност и власти. Сформираните в морския град работни групи по казуса вече действат за преразглеждане на Плана за управление на зоната. 

Групите са четири – по земеделие, енергетика, риболов и строителство и туризъм, и ще търсят балансирано решение на проблема.

До средата на другата седмица те ще изпратят в министерството становища по плана. След това ще се проведе среща между работните групи и експертите на Министерството на околната среда и водите на място в Каварна, заяви министър Димов. Според него е необходимо да бъде намерено максимално балансирано решение между различните засегнати страни.

Нено Димов Каварна среща
Дарик Добрич

Министърът обясни, че в плана за управление  има безспорно  добри, но и безспорно неприемливи моменти.  Неприемливо  е например действащо гробище в село Топола да влиза в НАТУРА 2000 и е очевидно, че то трябва да бъде извадено от зоната, каза Нено Димов, който след срещата посети гробището.

На срещата бе заявено желание за ново очертаване на териториите, които влизат в защитените зони. Министър Димов подчерта, че е възможно международно признат колектив от български учени да направи такива описания по стриктно спазена методология.

„Така ще се види дали всичко, което е картирано, отговаря на изискванията, кои са районите и какво трябва да бъде направено. Това обаче е средносрочна мярка, краткосрочната е разглеждането на плана за управление”, заяви министърът.

Кметът на Каварна Нина Ставрева посочи, че министър Димов е обещал местните власти да получат първичните данни за теренните проучвания, които са правени, и методологията, по която е очертана територията на защитената зона. Тя изрично подчерта, че е важно работните групи и експертите да действат на място,  „защото ако първичната работа беше свършена на място, днес нямаше да го има този проблем”.

Нено Димов Каварна среща
Дарик Добрич

Група недоволни граждани посрещнаха министър Нено Димов пред общината с плакати, които бяха издигнати и при големия протест миналата седмица срещу забраната да се извършват икономически дейности в защитените зони. "Върнете ни парите за закупените земи", "Добруджа ви храни, а вие я предадохте" и "Милиони от НАТУРА за вас, кредити и мизерия за нас" бяха част от лозунгите.

Нено Димов Каварна среща
Дарик Добрич