Срещата в МС за калиакра
Срещата в МС за калиакра / Пресцентър, Министерски съвет
Четири работни групи ще правят проект на План за управление на защитените зони
Правителството, местната власт и представители на екоорганизации и на собствениците на земи в защитена зона Калиакра търсят приемлив вариант за издаване на заповед от екоминистерството, която ще определи кои дейности са разрешени и кои са забранени върху така наречените Понто-сарматски степи.
 
Все още обаче няма консенсус по т.нар. казус "Защитена зона Калиакра".
 
Борисов търси решение за Калиакра на среща в МС

След като министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви в събота, че оттегля заповедта, в която забранява определени дейности, включително строителство в т.нар. Понто-сарматски степи в зоната Калиакра, днес той уточни, че заповедта не е обнародвана в Държавен вестник и целта е да се намери компромисен вариант за тази заповед, така че да не ощетява нито собствениците на земи, нито екозашитниците.
 
Но заповед трябва да има, в противен случай България трябва да плаща по 20 000 евро на ден, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов.
 
Вторият елемент, по който трябва да се намери баланс, е планът за управление на защитената зона Калиакра, който се подготвя от Института по биоразнообразие към БАН.
 
Кметовете на Шабла и Каварна посочиха, че този план не е бил добре комуникиран с жителите на тези общини. Освен това и съдържа редица грешки, които или трябва да се коригират, или трябва да се състави нов план за управление. В отговор министърът увери, че могат да се договорят нови срокове за изготвяне на плана, така че той да е балансиран.
 
Природозащитници искат оставката на министър Нено Димов

От страната на собствениците на земи в района Димитър Канариев от Асоциация "Българско Черноморие" заяви, че когато се налагат ограничения, трябва да се даде алтернатива на тези хора.
 
Вчера премиерът Бойко Борисов обсъди проблема "Калиакра" с еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Министър Нено Димов съобщи, че също е разговарял с него. Информирах комисаря, че ще търсим ефективни работещи решения, минавайки през всички гледни точки, каза той.
 
Следващата ми заповед за защитената зона ще бъде съобразена с точното решение на Европейския съд. Не можем да направим за две седмици план за управление и ще търсим начин да удължим този срок с анекс, одобрен от Брюксел, каза Димов.

Министър-председателят предложи планът за управление на защитената зона да се прави, ако е нужно, в продължение на две години и половина, така че да има време да се чуе мнението на всеки, който е засегнат от него. И ако има ощетени хора със земи, които не могат да се използват, да бъдат компенсирани или със земя, или да им се изплати обезщетение.

До края на седмицата по казуса "Калиакра" ще се направят четири работни групи, които да обсъждат специфичните проблеми в енергетиката, земеделието, рибарството и строителството в района. Тези работни групи ще предложат и проект на План за управление на защитената зона. Срок за изготвяне на този план засега няма, уточни Димов.
 
България е осъдена в началото на 2016 г. заради изградените в защитена зони ветро - и соларни паркове. Засега няма да се налага премахването на тези инсталации, посочи министърът.