/ Пресцентър, Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов организира днес среща на всички заинтересовани страни по казуса "Калиакра".
 
На срещата в Министерския съвет са поканени кметове, собственици на имоти, представители на природозащитни организации, на научната общност, на браншови организации и експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), за да се потърси баланс по проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра.
 
Премиерът спря заповедта за забрана на дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла

Жителите на добруджанскиите общини протестираха дни наред срещу заповедта на екоминистър Нено Димов, с която е въведена и забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра" до обявяването й за защитена зона, но за не повече от две години.
 
Бойко Борисов вече коментира, че смята, че ще бъде намерен работещ механизъм по повод възникналото напрежение за защитена зона "Комплекс Калиакра".
 
Сблъсъци в Балчик по време на протест заради защитените зони

"Ще ги разделим в Министерски съвет в две зали, но в крайна сметка всички сме българи и всички имаме желание да решим този проблем. Така че, колкото и да не ни е приятно на един или на друг, в края на краищата е хубаво да седнем и да решим заедно въпроса. Ако трябва ще ги разделяме, ще ги събираме, но трябва да излезем с решение, което да удовлетворява и данъкоплатците, които ще плащат, и Брюксел", каза Борисов
 

Пресцентър, Министерски съвет


В телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела Борисов го запозна комисар Вела с развитието на ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни.
 
Прокуратурата проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона "Комплекс Калиакра"

Беше посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане. Беше подчертано, че европейското законодателство в областта на "Натура 2000" не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа.
БГНЕС