Въпросът на Дарик: Ще успее ли поп-рок конкурсът „Сарандев” да си върне старата слава след 3-годишното прекъсване?
Въпросът на Дарик: Ще успее ли поп-рок конкурсът „Сарандев” да си върне старата слава след 3-годишното прекъсване? / netinfo

След 3-годишна пауза се възстановява провеждането на емблематичния за Добрич Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев". 25-ото издание на музикалния фест ще бъде на 18, 19 и 20 май. Конкурсът е под патронажа на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов и е под мотото „Не на наркотиците, не на страха, да пазим природата, да спасим човечеството!". Организатори са Община Добрич и Общинският младежки център „Захари Стоянов". Конкурсът ще се проведе в обновената концертна зала на Младежкия дом.

Конкурсът се провежда от 1988 година. Освен през 2013, 2014 и 2015 година, той не се е състоял само в още една от годините досега. Последният носител на Гран При през 2012 година бе Траян Костов от София. На сцената на "Сарандев" израснаха всички млади изпълнители, които сега виждаме в различните музикални телевизионни формати.

Целите на конкурса са предоставяне на сценична изява на млади таланти, създаване на нови български музикални творби, стимулиране на талантливи изпълнители, опознаване на културата на отделни народи чрез осъществяване на контакти. Участие в Европейския младежки поп-рок конкурс „Сарандев" могат да вземат млади певци - индивидуални изпълнители от 11 до 30-годишна възраст, разпределени в три възрастови групи:

Първа възрастова група - от 11 до 15 години
Втора възрастова група - от 16 до 19 години
Трета възрастова група - от 20 до 30 години

Участниците ще бъдат оценявани от жури, включващо изпълнители, композитори и продуценти от България и чужбина. Наградният фонд е 5 000 лева. Присъждат се Grand prix - статуетката на конкурса и по 3 награди във всяка възрастова група, както и специални награди от фирми-спонсори.

Заради проекта за ремонт на Младежкия център и липсата на достатъчно време за подготовка бе решено първоначално да се организира само конкурс за млад изпълнител, а в следващата 2017 година да бъде възстановен и конкурсът за авторска песен.

Ще успее ли конкурсът "Сарандев" да върне старата си слава след 3-годишната пауза - очакваме вашите коментари в сайта и в профила ни във фейсбук. Гост в студиото на Дарик радио утре в 10.45 ч. ще бъде добричлийката Детелина Димитрова – носител на ГРАН ПРИ през 1998 година.

Консултативният съвет по туризъм намали парите за конкурса „Сарандев“

Възстановяват конкурса „Сарандев”