ВМРО иска промяна на механизма за определяне на таксата за битови отпадъци
ВМРО иска промяна на механизма за определяне на таксата за битови отпадъци / Дарик Добрич

 

ВМРО-Добрич разпространи своя позиция за поисканото от управляващите от ГЕРБ драстично увеличение на такса смет за вилни и жилищни имоти на гражданите. Размерът на налога ще бъде обсъден на утрешната сесия на Общинския съвет. Според ВМРО увеличението ще засегне предимно добросъвестните данъкоплатци.

Организацията заявява своята категорична позиция за незабавна промяна на механизма за определяне на таксата за битови отпадъци.

„Същевременно изразяваме възмущението си от факта, че около 10 % от населението на Добрич – живеещите в циганските квартали, масово не плащат данъци и такса смет. Още по-скандално е, че от общинска администрация не полагат нужните усилия да принудят циганите да започнат да изпълняват задълженията си – както всички останали граждани на Добрич”, се казва в отвореното писмо до медиите.

За да се избегне дискриминационното отношение към съвестните данъкоплатци, ВМРО предлага:

1.Таксата за битови отпадъци да се формира на ползвател – тази възможност е предвидена в Закона за местните данъци и такси. Това е такса за определена услуга, а имотът – неговото местоположение и големина нямат никакво отношение към количеството на изхвърлените отпадъци – те са продукт на хората. Затова се предлага още от 2013 г. да се въведе определяне на таксата битови отпадъци на човек – за всеки с постоянен и настоящ адрес в град Добрич, като за децата до 18 години данъчно задължени са техните родители или настойници. Грубите изчисления показват, че по този начин таксата за всеки гражданин на Добрич би била 55-60 лв. и няма да има значение какъв имот обитава, дали той е узаконен и има ли данъчна оценка. Само така можем да бъдем сигурни, че всички живеещи в Добрич ще плащат за почистването на града.

2.На всеки, който е неизряден и не си е платил дължимите такси и данъци за изминалата година, да се отказват каквито и да е административни услуги от Община град Добрич, а децата му да не се записват в детски ясли и градини.

3.Общинска администрация да се активизира за събиране на задълженията от некоректните данъкоплатци и да затегне контролът за ефективността на дейностите по почистване на града.

„Призоваваме Общинския съвет да се откаже от намерението за увеличаване на таксата за битови отпадъци и да се започне разработването на механизъм за по-справедливо определяне на налога, при който всички граждани на Добрич ще бъдат равнопоставени и няма да има облагодетелствани, заради които съвестните данъкоплатци сега са принудени да плащат повече”, казват от ВМРО.