ВиК-Добрич се разплати с Енерго про, избира нов доставчик на ток
ВиК-Добрич се разплати с Енерго про, избира нов доставчик на ток / Дарик Добрич

До дни ВиК-Добрич ще избере нов доставчик на електроенергия, съобщи зам.-управителят на фирмата инж. Павел Павлов. Излизането на дружеството на свободния пазар, което стана възможно след законови промени, ще намали значително разходите му за ток. Сега ВиК-Добрич е най-добрият донор на Енерго про в цялата област, коментира Павлов. Той обясни, че всеки месец дружеството плаща за ток около 1 милион лева. Очакванията са след  договаряне на новите цени сметките да паднат поне до 650 хил.лева, което ще освободи значителен финансов ресурс за инвестиции.

Дългът от 2 млн. лева към Енерго про, заради който водното дружество няколко пъти беше заплашено от спиране на тока, вече е стопен, обяви още инж. Павлов. Неразплатени към момента са само 272 хил.лева, като 200 хил. от тях ще се внесат до края на януари, а остатъкът до края на февруари.

Междувременно са намалели несъбраните вземания на фирмата. В средата на миналата година те са били 10 млн., а към момента са 8.6 млн.лева. Събираемостта се подобрява благодарението на работата на новоразкрития кол център в дружеството. Служителите там напомнят на абонатите с повече от две неплатени сметки, че трябва да се издължат на дружеството. Едновременно с това по домовете на некоректни платци се изпращат мобилни групи, а в крайни случаи се стига до намаляване на налягането на подаваната към домовете им вода.

Инж. Павел Павлов е назначен на поста зам.-управител на ВиК -Добрич от ноември миналата година. В периода 2004-2010 година той е работил като началник на район Балчик, а после като технически ръководител на ВиК-Албена.