В Тервел се провежда международна конференция за алтернативния туризъм
В Тервел се провежда международна конференция за алтернативния туризъм / Дарик Добрич

Възможностите за развитие на алтернативен туризъм в общините Крушари и Тервел и региона ще бъдат обсъдени на Международна конференция "Алтернативният туризъм - възможност за регионално развитие", която ще се проведе днес Тервел. В конференцията ще участват представители на местните власти от общините Крушари и Тервел, официални представители на община Ефкарпия (Гърция), партньор по проекта, представители на румънски общини, неправителствени организации и представители на бизнеса от региона.

Международната конференция се организира в рамките на проект "Споделяне на успешни европейски практики в алтернативния туризъм - ключ към устойчиво регионално развитие в общините Крушари и Тервел", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие".

Конференцията е продължение на дейностите по проекта, в рамките на които бяха осъществени Анализ на потенциала на двете български общини за развитие на алтернативен туризъм и техните стратегически конкурентни предимства. Бяха обменени добри практики с гръцкия партньор и  беше изготвена Дългосрочна стратегия за проучване и адаптиране на най-добри европейски практики в алтернативния туризъм и привличане на инвестиции в сектора. Конференцията интегрира всичко направено до тук, като тя има голяма практическа насоченост.

Ще бъдат обсъдени възможностите за съвместно сътрудничество за развитие на алтернативният туризъм и създаване на интегрирани туристически продукти, в партньорство със съседни общини, община Ефкарпия, Гърция, други общини от страната и чужбина и представители на бизнеса. Основните акценти, които ще бъдат разгледани по време на конференцията, са алтернативният туризъм като бъдеще за регионалната икономика, туристическата атракция като предпоставка за нова туристическа дестинация, устойчивият туристопоток - гаранция за успешни продажби в алтернативния туризъм.

Участниците в конференцията ще дискутират и въпроси за привличане на инвестиции в алтернативния туризъм, създаване на туристически атракции, които да се превърнат в основни приходоизточници и двигатели на местната икономика.

Лектори ще бъдат експерти с богат опит, които ще представят практически примери и насоки за развитието на алтернативния туризъм в общините Крушари и Тервел и в региона, на база на добрите международни практики.

Краен резултат от конференцията ще бъде подписването на Меморандум за създаване на европейска партньорска мрежа от участниците в конференцията, който ще даде основата за реализирането на широко подкрепено междурегионално сътрудничество и нова политика за устойчивото и интегрирано развитие на туризма.