Пореден паметник на загинали във войните в Силистренско
Пореден паметник на загинали във войните в Силистренско / областна администрация Силистра
В силистренското село Войново, община Кайнарджа, бе открит поредният паметник на загиналите във войните за свободата на България. Изграждането на мемориала е дело на Инициативен комитет, със съдействието на кметството, на община Кайнарджа, на Областна администрация Силистра, на Министерство на отбраната и на дарители, както и на доброволци.

Своеобразният празник бе в навечерието на 21 септември – Международен ден на мира, и 22 септември – Ден на Независимостта на България.

Паметникът е от черен гранит, с изписани 14 имена на добруджанци от селото, убити като участници в 4 войни през първата половина на 20 в. – Балканската, Междусъоюзническата, Първата и Втората световни. Паметникът е под №45 в регистъра на военните паметници в Крайдунавска Добруджа, на който е посветена отделна секция в сайта на Областна администрация. Съгласуването на имената е извършено от историка и краевед Тодор Николаев от Силистра, вкл. чрез съгласуване във „Военен архив“ Велико Търново.

 Миналата година бяха открити паметници в тутраканските села Варненци и Шуменци, чиито имена са свързани с победата на българската армия на Добруджанския фронт през 1916 г. Те също бяха изградени със съвместните усилия на местните власти, Министерство на отбраната и дарители.