Бродерии в Двореца
Бродерии в Двореца / netinfo
По повод Европейската година на културното наследство,  ДКИ КЦ „Двореца“ и „СедянкаТА“ организират изложба на дантели и шевици в галерия „Тунела“. Ще бъдат показани стари и нови образци на избрани техники за изработване на дантели (совалкова или калоферска/брюкселска, кене, фриволите), автентични и съвременни шевици, авторски интерпретации на традиционните техники в бижута, облекла, аксесоари, декоративни произведения – икони, пейзажи и други.

СедянкаТА е неформална група за изработка на дантели, бродерии и други традиционни техники основана през 2011 г. от Бистра Писанчева, Станка Божинова и Светломира Иванова в София.  Днес  жените и мъжете от СедянкаТА са обединени от споделеното вдъхновение от българското изкуство и традиции и сплотени от стремежа към съхранение и предаване на уменията за изработване на дантели, шевици, тъкани и плетени изделия.

Участници в изложбата са Бистра Писанчева, Божана Далукова, Елгина Величкова, Иван Владимиров, Ирина Устинова, Йорданка Николова, Мария Браткова, Светломира Иванова, Станка Божинова, Труфка Николова, Краси Василева, Краси Николова, Надежда Тодорова, Светла Лозева, Яна Ноел.

Ще бъдат направени демонстрации на изработка на дантели, шевици, мънистени гривни, плетени колани и др. на открито на територията на Двореца.

Ще се проведат и обучителни сесии за тези, които имат интерес да усвоят някое от уменията за изработване на дантели или шевици.
Ще отвори врати практическо ателие за изработка на кукли за деца на възраст от 10 до 15 години и ателие за плетене на гривни за деца на възраст от 6 до 10 години.

На седянка майсторки и майстори от Балчик и района ще покажат работата си и ще споделят уменията си.

Изложбата ще бъде открита в 16 часа на 23 май в галерия "Тунела" на ДКИ КЦ "Двореца".