Учениците от Финаново-стопанската гимназия с нов проект
Учениците от Финаново-стопанската гимназия с нов проект / netinfo

„Медийният образ на политическите емигранти преди и след 1989", така се нарича новият проект, по който учениците от Финансово-стопанската гимназия в Добрич работят със своите партньори от гимназия „Тиза фон дер Шуленбург" от германския град Висмар. Проектът се финансира от програма „Европейци за мир" на фондация „Памет, отговорност и бъдеще", Берлин и включва изследователска работа, съвместни дейности с институции и неправителствени организации, както и две взаимни посещения на 13 български и 13 германски ученици. 

Гимназистите вече разгледаха особеностите на тоталитаризма и неговите прояви в Европа. Особено внимание обърнаха на понятията „Студена война" и „Желязна завеса" като част от историята на следвоенна Европа. След това участниците в проекта разгледаха темата за българските политически емигранти в периода 1944-1989 година. Те се запознаха с групите емигранти, с причините за бягството от България, с техните организации, с работата им в радио „Свободна Европа" и други институции, от които са водили борба срещу комунистическия режим в България. 

Гимназистите се запознаха с биографиите на журналиста Георги Марков и на певицата Силви Вартан. Учениците имат идея да се свържат с известната изпълнителка и да й разкажат за своя проект. 

Вече е готова уебстраницата на проекта.