/ ЧПГ "Райко Цончев"
 Деветокласниците Лидия Лазарова и Давид Коршев от Частната профилирана гимназия „Райко Цончев” са класирани на първо място на националния кръг от Международния конкурс за статистически плакат 2018-2019.

Образователни игри запознават децата с българското класическо изобразително изкуство

Учениците под ръководството на своя ментор Силвия Колева, са преборили конкуренцията на 26 автори на проекти във втора категория на състезанието. Те ще представят България на Международния конкурс, който ще се проведе на 1 април.

Награждаването в трите категории ще се състои на 62-рия световен статистически конгрес в Куала Лумпур, Малайзия от 18 до 23.08.2019 година. Конкурсът се организира за първи път от Националния статистически институт на територията на България и целта му е да се развият уменията на учениците и студентите да използват статистическите данни като инструмент за изучаване на обществено-икономическите процеси и средата, в която живеят.
 
Участниците в  трите категории са имали за задача да подготвят плакат по избрана от тях тема, която да илюстрират със статистически данни от собствени проучвания или надеждни източници, като използват подходящи средства за визуализация. В трите категории са се регистрирали за участие 68 отбора от 26 града и 41 учебни институции в България.