Сцена от румънския спектакъл
Сцена от румънския спектакъл / ДТ"Йордан Йовков"

Държавният театър в Констанца, Румъния, гостува днес на добричка сцена със спектакъла „Убийството на Гонзаго” от Недялко Йорданов. Постановката е с превод на български език и ще се състои от 19 часа в голямата зала на театъра.

„В своята книга “Историята на една любов”, която наричам “книга на живота си”, разказвам за любовта на своите родители. Баща ми Асен Йорданов има трагична съдба – осъден на смърт в края на м. юли 1944 година, по чудо оцелял и освободен от затвора на 8 септември, той е убит чрез инжекция при съмнителни обстоятелства през м. март 1947 година на тридесет и четири годишна възраст. Погребан с почести, на негово име кръщават една улица в Бургас”, разказва Недялко Йорданов.

Той посочва, че е написал пиесата „Убийството на Гонзаго” в отговор на това, което се е случило с баща му пред собствените му очи. Открива възможност за това в пиесата „Хамлет” на Шекспир. Главните действащи лица обаче не са от кралския двор, а са пътуваща актьорска трупа, поканена в замъка Елсинор от кралския съветник Полоний, за да развесели принц Хамлет. Принцът решава да се възползва от случая и да разобличи новия крал Клавдий, който е отровил баща му и се е оженил за кралицата, майка на принц Хамлет. Подведени от големия хонорар, актьорите склоняват да изиграят пиесата „Убийството на Гонзаго”, с което си навличат гнева на краля.

Това е една история, която разказва за живота на актьора – беден, раним, влюбен и разлюбен, но винаги горд и непреклонен; за любовта на жените – измамна и всеотдайна. Една история, която описва задкулисните игри в кралския двор и сложните политически ходове, на които те се подчиняват.