Съдът потвърди ареста на подсъдим, който не изпълнил мярка за неотклонение
Съдът потвърди ареста на подсъдим, който не изпълнил мярка за неотклонение / DarikNews.bg, архив

Окръжен съд - Добрич потвърди мярката за неотклонение задържане под стража на 47-годишния Юлиян Ст. Хр. от Добрич. Той е обвиняем за 6 кражби на метални предмети, извършени в периода януари - февруари 2011 г.в местностите „Гаази Баба", „Алмалиите" и „Катран Чукур" край Добрич. Юлиян Хр. е отнел от вилни имоти оградни мрежи, ламаринени колове, метален парапет, стълба и други метални предмети.

Докато е бил с мярка за неотклонение подписка по досъдебното производство, той не е бил намерен от посочения от него адрес. Обявен бил за общодържавно издирване, а досъдебното производство - спряно и след издирването му възобновено. Неизпълнението на задължението по мярката за неотклонение подписка е мотивирало прокуратурата да внесе искане тя да бъде изменена в задържане под стража.

47-годишният оспорва пред въззивния съд определението, с което Районен съд - Добрич, е изменил мярката му за неотклонение в най-тежката.

Адвокатът му обясни днес, че Юлиян Хр. е изгубил мобилния си телефон, по тази причина не е бил намерен от органите на реда. Той е работил в Добрич и има постоянен адрес.

Представителят на държавното обвинение обаче посочи, че подсъдимият е бил длъжен да информира органите на реда къде се намира. При неизпълнение на по-леката мярка за неотклонение Наказателно-процесуалният кодекс предвижда тя да бъде изменена в по-тежка, което е направил Районният съда. Прокурорът обърна внимание, че Юлиян Хр. е осъждан и съществува опасност той да извърши друго деяние, а опасността да се укрие вече е реализирана от него.

В последната си дума Юлиян Хр. обясни, че съжалява. Той работел и можел да издължи причинените с деянията му щети.