Студент от Того спечели наградата най-добър студент в Летния университет в Силистра
Студент от Того спечели наградата най-добър студент в Летния университет в Силистра / Дарик Силистра

С церемония в Дунавския парк на Силистра завърши Летният европейски университет.
Яво Нкуну, студент от Того във Франция е тазгодишния носител на наградата на кмета на общината за най-добър чуждестранен студент .

Тази година участие в лятната академия взеха 36 студенти и преподаватели от  Унгария, Того, Румъния, Босна и Херцеговина, Белгия, Франция, България и др. Студентите, разделени в три отбора, дискутираха темите за мигрантите и идентичността под ръководството на доц.д.ю.н. Атанас Семов, директор на Института по Европейско право и проф. Танчев.

Темата за миграцията и мигрантите, бе акцент в рамките на  трдиционната обща тема на Летния университет "Европа, като правова общност".

Според директора на Института по Европейско право доц. Атанас Семов е налице тенденция младите хора в Европа все повече да пренебрегват значението на националната идентичност, а това е и един от изводите от работата на завършващия днес в Силистра Европейски летен университет, който доц. Семов ръководи от 2004 година.

По думите на доцент Семов свободното придвижване на хора в рамките на ЕС, както и глобализацията, са причина едно ново поколение от хора  да се чувстват наистина граждани на Европа и на света, отколкото граждани на своите държави. Според  доц. Атанас Семов вижданията на младите хора стават все по-еднакви и дискусиите в рамките на Летния университет потвърждават тези изводи.

Организатори на форума са СУ "Св. Климент Охридски", Институтът по Европейско право, Френският културен институт в София, Международният център за европейски изследвания в Ница с подкрепата на община Силистра.