Двореца
Двореца / netinfo
Служителите на касата на Ботаническата градина в Балчик са възпрепятствали културните събития, които бяха организирани през лятото от Културен център „Двореца” в архитектурно – парковия комплекс. Това сподели пред журналисти директорът на центъра Жени Михайлова.

След посещението на Брижит Макрон в Балчик: Ръст на туристите в "Двореца"

Както е известно, на входовете на Двореца има по две каси – едната на Ботаническата градина, другата на Министерството на културата, под чиято шапка е Държавният културен институт – Културен център „Двореца”. Посетителите на туристическата забележителност са принудени да купуват по два билета и това е така от години.

Напрежението между двете институции съществува отдавна, а това лято отношенията отново са били изострени.

„Това беше много труден сезон. Имахме много културни събития и повечето от тях не минаха безпрепятствено отстрана на колегите от Ботаническата градина. Посетителите на нашите изложби и премиери не бяха пускани на територията на комплекса да посетят събитието. Хората бяха спирани на тяхната каса с искането да си платят билет. Искаха ни списъци. Как можем да знаем колко хора ще дойдат на културното събитие?!”, каза Михайлова.

Софийският университет и Министерството на културата преговарят усилено да има само един билет на входа на Двореца

„В Закона за закрила и развитие на културата е описано какви са функциите на ДКИ-КЦ „Двореца”  – да създава и разпространява култура и да опазва този паметник на културата. Възпрепятствайки нашите събития се нарушава законът. И миналата година имаше такива случаи, но тази година е невероятна агресията”, добави Михайлова. Тя допълни, че са създавани неприятности и на гостите на сватбите, които се организират от Културния център и се провеждат в Двореца.

По думите й така и не се стигнало до финализиране на споразумението, подготвяно през пролетта, в Двореца  да има само една обща каса.

Общинският съвет на Балчик се обяви против двете каси в "Двореца"