Скоро само един билет в Двореца?
Скоро само един билет в Двореца? / Дарик Добрич
От началото на 2017 година се наблюдава спад на туристите в комплекса
Усилено се водят преговори между Софийския университет и Културен център „Двореца” – Балчик, през новия туристически сезон посетителите в комплекса да купуват само един билет, заяви директорът на центъра Жени Михайлова.

Така ще бъде решен един от големите проблеми за Двореца. Досега за посетителите бе твърде неприятен фактът, че трябва да си купят два билета, за да влязат на територията на комплекса – единия от Ботаническата градина, която е собственост на СУ, а другия  – от ДКИ КЦ „ Двореца”, който е под шапката на Министерството на културата.

Напрежението между двете институции датира от много години насам, а от 2012 година туристите са принуждавани да си купуват по два билета. Жени Михайлова е оптимист, че проблемът ще бъде решен до началото на активния сезон.

 „На която и каса да се нареди посетителят, той трябва да вземе един билет с два касови бона и да влезе. Касите са повече, на различни входни точки. Това е хубаво, защото няма да има опашки. Но посетителят трябва да купува само един билет.  Аз съм оптимист,  че до началото на туристическия сезон такова споразумение ще бъде подписано. Оптимист съм, че новият сезон ще започне без конфликти и подвеждаща информация за туристите и че вече ще работим заедно в името на клиента”, заяви Жени Михайлова.

През 2016 година „Двореца” е бил посетен от 300 хиляди туристи, посочи още Михайлова. През първите месеци на тази година обаче има около 50% спад на туристите, в сравнение със същия период на м.г. Има отлив на румънски туристи, а през зимата се разчита най-вече на тях и на българските посетители.

През 2016 година най-развит е бил румънският пазар, румънците обаче вече предпочитали Южното Черноморие. През миналия сезон е имало раздвижване на руския, немския, полския, израелския и чешкия пазар. Тази година се очаква ръст на туристите от Полша, Чехия, Словакия и Гърция.

Двореца Балчик
Дарик Добрич