Изложбата на Илия Бешков в Двореца
Изложбата на Илия Бешков в Двореца / Дарик Добрич
В галерия „Тихото гнездо” на Културен център „Двореца” край Балчик бе открита изложба с творби на големия български график, карикатурист и илюстратор Илия Бешков.  За първи път оригинални произведения  на  един от най-забележителните наши художници се представят в нашия регион.

Ескпозицията съдържа 30 рисунки, които са част от огромната колекция с произведения на Илия Бешков на едноименната художествена галерия в Плевен. Днес там се съхраняват повече от 1200 негови творби – това е най-голямата колекция в национален художествен музей, имаща изключително значение.

30-те произведения – илюстрации и карикатури от всички творчески периоди на художника, след месец ще бъдат подменени с други 30. Ценителите на творчеството на Илия Бешков  ще имат възможност да разгледат изложбата до края на месец юни.

„Попитаха ме защо представяме Илия Бешков в Двореца. Всички велики български творци би трябвало да бъдат представяни точно тук, защото туристите от цял свят трябва да видят големите наши художници и да се докоснат до българската култура”, сподели при откриването на изложбата директорът на КЦ”Двореца” Жени Михайлова.

Директорът на ХГ  „Илия Бешков” – Плевен Мирослав Минчев заяви, че за галерията е чест да представи тази камерна изложба именно в Балчик – Белия град на Черно море, на това приказно място, точно в такава атмосфера. „Никога Бешков не стоял толкова интимно, в такова пространство, като това. То е наистина вълшебно и наистина творбите на този класик на българското изкуство чудесно си хармонират с всичко останало”, подчерта Минчев.
 

Илия Бешков изложба
Дарик Добрич

Илия Бешков Двореца
Дарик Добрич

Илия Бешков Двореца
Дарик Добрич