/ БТА
Палестинското ислямистко движение "Хамас" съобщи, че проучва израелско контрапредложение за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, предаде Франс прес.

""Хамас" получи днес официален отговор от ционистката окупация на позицията ни, която бе връчена на египетските и катарските посредници на 13 април. Движението ще проучи това предложение и щом приключи, ще представи своя отговор", заяви в комюнике вторият човек в политическото крило на "Хамас" за ивицата Газа - Халил ал Хая.

В изявление от 13 април движението "Хамас" обяви, че е представило на египетските и катарските посредници отговора си на предложеното примирие с Израел в ивицата Газа, като настоява за постоянно спиране на огъня.

Без да отхвърля изрично съдържанието на предложеното примирие, "Хамас" потвърди отново своите изисквания, а именно "постоянно прекратяване на огъня", изтегляне на израелската армия "от цялата ивица Газа", "завръщане на разселените хора в техните райони и домове" и "увеличаване на хуманитарна помощ", влизаща в Газа.

Израел се противопоставя най-вече на постоянно прекратяване на огъня, като вместо това настоява за няколкоседмична пауза в боевете, преди да предприеме сухопътна операция в Рафах например. Той отказва също да се изтегли от цялата територия.

Контрапредложението, подробности от което не се оповестяват, съвпадна с пристигането на египетска делегация в Израел вчера, за да се опита да възобнови преговорите за примирие в Газа, обвързано с освобождаване на заложниците.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Десислава Иванова/БТА