Пиренеите
Пиренеите / БГНЕС
Президентът на Франция Еманюел Макрон заведе китайския си колега Си Цзинпин на лична среща в отдалечен планински проход в Пиренеите при официалното му посещение в Париж, доминирано от търговски спорове и войната на Русия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.
 

Пиренеите
БГНЕС


Макрон покани Си в прохода Турмале край границата с Испания, където като дете гостувал на баба си. Това се смята за огледален жест, след като миналата година Си заведе Макрон в резиденцията на управителя на провинция Гуандун, където някога е живял бащата на китайският президент.

Сигурността в района на прохода Турмале беше засилена. Президентите, заедно със съпругите си Брижит Макрон и Пън Лиюен посетиха планински ресторант, където наблюдаваха изпълнение на народни танци и вечеряха местни специалитети.

Макрон дари на Си жълта фланелка на състезател в Тур дьо Франс (Проходът Турмале е един от известните етапи на състезанието – бел.ред.), вълнено одеяло, изтъкано в Пиренеите и бутилка арманяк, предаде френският канал BFMTV.

На кое сантиментално място Макрон смята да отведе китайския президент Си Цзинпин
 

Пиренеите
БГНЕС


Планинската среща последва грандиозното официално посещение на Си в понеделник, което включваше церемониално посещение в мавзолея на Наполеон Бонапарт и вечеря в Елисейския дворец със знаменитости и магнати.

Си е на обиколка в Европа, целяща да съживи отношенията във времена на глобално напрежение. След Франция той се отправя към Сърбия и Унгария.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА