/ БГНЕС
Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете. Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица.

Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Обсъдихме със служебните министри на финансите и на образованието как на две фази да се изпълнят законовите разпоредби и да бъдат намерени необходимите финанси за висшето образование. ... С тези пари заплатата на асистента ще стане 2100 лева, със задна дата 1-ви януари, както беше договорено и трябваше да стане по-рано, но не стана. И това събуди енергията за протести в целия сектор", каза той.

В знак на протест: Медицинският университет в Плевен затваря врати утре

Той уточни, че допълнителните средства от около 41 милиона лева "са извоюване през последните дни":

"Постановлението за тях е пуснато от премиера, за да бъде прието от Министерския съвет в понеделник (20 май) до обяд, с които се осигуряват и допълнителните увеличения на заплатите от 1-ви януари на всички, заети във висшите учебни заведения, а не само на асистентите, с 290 лева. И с 200 лева увеличение от 1-ви януари на неакадемичния състав, за който не беше предвидено нищо в Бюджет 2024. Както има увеличение и на стипендиите за докторанти".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня