/ iStock/Getty Images
Спазването на хранителен режим е в основата на захарния диабет. Има храни, които диабетиците е нужно да избягват.

Плодовете трябва да са бедни на плодова захар, за да не предизвикват рязко покачване на глюкозата в кръвта, посочва ендокринологът Валерия Тюлганова.

„Плодовете не трябва да са сладки. Ябълките, грейпфрутите съдържат твърде много въглехидрати, динята, гроздето и райската ябълка са много сладки и не се препоръчват за диабетици“, казва тя.

Трябва да се ограничава яденето на банани, ананас, манго, фурми. Консумацията им води до рязко покачване на кръвната захар.

По думите на Тюлганова зеленчуците съдържат фибри, но специално внимание трябва да се обърне само на картофите. От тях трябва да се яде не повече от четири пъти седмично.

Ендокринологът съветва диабетиците напълно да изключат от менюто си пържените картофи и картофеното пюре, тъй като в тази форма продуктът бързо се абсорбира и повишава нивата на глюкозата.

В допълнение ендокринологът Оксана Лоле отбелязва, че за предотвратяване на захарен диабет трябва да се извършват периодични медицински прегледи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Рамблер