/ /Getty Images
Парламентът на Украйна гласува закон, който ще позволи на някои затворници да се бият във въоръжените сили, съобщиха трима депутати.

"Парламентът гласува "за" за доброволната мобилизация на затворниците. Проектозаконът открива възможност за определени категории затворници, които са изразили желание да защитават страната си, да се присъединят към армията", заяви в публикация във Facebook депутатът Елена Шуляк, ръководител на партията на президента Володимир Зеленски, предаде АФП.

Преди законът да влезе в сила, той трябва да бъде подписан от председателя на Върховната рада и Зеленски.

Мобилизацията ще бъде доброволна и достъпна само за определени категории затворници.

Сред лицата, които нямат право да служат, са тези, които са признати за виновни за сексуално насилие, убийство на двама или повече души, тежка корупция и бивши високопоставени служители, каза Шуляк.

Тя добави, че могат да кандидатстват само затворници, на които остават по-малко от три години до края на присъдата. Затворниците, които са мобилизирани, се освобождават предсрочно, а не се помилват.

Организацията "Защита на затворниците в Украйна", която лобираше за мярка, позволяваща на затворниците да се бият, беше разочарована от приетия текст.

"Подкрепяме идеята, която стои зад закона... но текстът, който беше приет, е дискриминационен", заяви ръководителят на НПО Олег Цвили.

Цвили се опасява също така, че създаването на "специални части" за мобилизирани войници ще доведе до злоупотреби със затворници. "Това е като в Русия, изкупление чрез кръв... Всеки, който желае да се бие, ще бъде вкаран в една единица и ще бъде командван като пушечно месо", каза той.

Той се позовава на съобщените практики на наемническата група "Вагнер" за изпращане на вълни от осъдени в нападения, оприличавани на "месомелачки".

Русия набира затворници за служба на фронтовата линия още от първите дни на инвазията си, като първоначално предлага президентско помилване за шестмесечна служба.

Тази практика беше оглавена от Евгений Пригожин, който беше заснет да обикаля руски затвори, за да набира пехотинци за своята паравоенна група "Вагнер".

Повече от две години след началото на войната Киев се бори как да набере достатъчно войници, за да отблъсне засилващите се руски атаки по фронтовата линия.

Наскоро той засили мерките срещу отклоняващите се от наборна служба, както и намали възрастта, на която мъжете могат да бъдат призовани, от 27 на 25 години.
БГНЕС