/ Gulliver/Getty Images
Испанската прокуратура е поискала прекратяване на производството за данъчни измами срещу певицата Шакира, съобщи АФП.

Световноизвестната изпълнителка успя срещу голяма глоба да избегне съдебен процес в отделна процедура в края на миналата година.

„Прокуратурата смята, че няма достатъчно улики за наказателно преследване срещу колумбийската изпълнителка за данъчни измами от 2018 г., се посочва в прессъобщението на обвинението.

Съд в Барселона обяви през юли началото на тази процедура срещу Шакира, заподозряна, че е използвала офшорни компании, за да избегне плащането на пълния си данък върху доходите и богатството през споменатата година.

През следващия месец певицата плати 6,6 милиона евро в съда, за да покаже желанието си да уреди спорните въпроси с данъчните власти на Испания. Тази сума включваше, освен дължимото към данъчните, и лихва за забавяне и такси за узаконяване.

Заради данъчни измами: Шакира се изправя пред испанския съд

В друг случай на данъчна измама за годините 2012, 2013 и 2014 г. Шакира беше призована в съда през ноември, но сключи споразумение в последния момент с прокуратурата, като по този начин избегна съдебен процес. Изпълнителката на Hips Don’t Lie беше осъдена според това споразумение да плати глоба от повече от 7,3 милиона евро, съответстващи на 50% от сумата на измамата.

Като цяло Шакира е платила до този момент 17,45 милиона евро на испанските власти, за да уреди данъчните си проблеми.

Испански съд започна ново разследване срещу Шакира за данъчна измама

Певицата, която се премести с децата си в Маями след раздялата си миналата година с бившия испански футболист Жерар Пике, също е в полезрението на испанските данъчни власти за други измами, датиращи от 2011 г.
Христо Кьосев/БТА