Двете каси на входа на Двореца са лош имидж за България
Двете каси на входа на Двореца са лош имидж за България / Дарик Добрич

Наличието на две каси на входовете на „Двореца” в Балчик е лош имидж за България, заяви директорът на Културен център „Двореца” Жени Михайлова. Вече повече от 10 години Държавният културен институт „Двореца” и Ботаническата градина, която е собственост на Софийския университет, не могат да се споразумеят за разпределението на приходите и за въвеждането на само една електронна каса в архитектурно-парковия комплекс. Общата цена на двата билета сега е 14 лева за възрастни – 8 лева за ботаническата градина и 6 лева за Двореца. Михайлова се надява най-после да бъде постигната договореност с настоящия ректор на СУ проф. Атанас Герджиков.

Изпращаме много успешен сезон, обяви Жени Михайлова. От началото на годината до края на юли Културният център е бил посетен от 200 хиляди туристи, при 201 хиляди за целия сезон през миналата година. Планираният годишен приход от 1 млн.150 хил лв. за държавния бюджет вече е изпълнен. Традиционно най-много са посетителите от Румъния, следвани от българските туристи и тези от Русия и Германия. Голям е ръстът на полските гости, както и на тези от Чехия. Месец септември също е в рамките на активния сезон и се очаква броят на посетителите да нарасне още.

КЦ”Двореца” ще предложи богата есенна културна програма. Предстои театралният фестивал „Виа Понтика”, а през октомври ще се проведе фестивалът „Без граници”. За първи път Културният център ще посрещне и студенти от Словакия, Чехия и България за обучителен пленер по програма Еразъм плюс. Те ще се запознаят с новите технологии за изграждане на проекти в стар архитектурен стил.