регионалното депо за отпадъци в Стожер
регионалното депо за отпадъци в Стожер / Дарик Добрич
Задължиха Община Балчик да плати дължимото за ползване на депото на Община Добрич в 10-дневен срок
Сдружение „Регионално управление на отпадъците – Добрич“ проведе Общо събрание, съобщават от пресслужбата на Община Добрич. В него участваха представители на всички общини, които членуват, с изключение на Добричка и Генерал Тошево. Бяха обсъдени количествата депонирани отпадъци в депото през периода март 2015 г. - септември 2017 г., дължими и постъпили отчисления по Закона за управление на отпадъците и преведените общи суми по сметката на РИОСВ – Варна и Община град Добрич.

Депонираните в Стожер неопасни отпадъци от 9 общини за периода са общо 97 715 тона. От Община Каварна сигнализираха за нарушения при функционирането на Претоварна станция за отпадъци Балчик. Тя се ползва от трите морски общини в региона. По този въпрос всички присъстващи гласуваха единодушно за спазване на Споразумението между общините Балчик, Каварна и Шабла от 2016 г. за постигане на целите за рециклиране и оползотворяване на регионалната система. 

Кметът на Добрич информира, че въпреки сключено Споразумение от 2015 г. и регулярно и своевременно представяне на месечните справки и протоколи, Община Балчик не изпълнява поетите задължения, които към 20 септември т.г. са в размер на 1 097 030 лева, от които 845 440 лева по Закона за управление на отпадъците и 251 589 за разходи за приетите отпадъци. Взето е решение, с което се задължава Община Балчик да плати по сметка на Община Добрич 845 440 лева в срок от 10 дни.