Елка Димова в ОбС
Елка Димова в ОбС / Дарик Добрич
Средствата са нужни отново вследствие корекцията по проекта за депото в Стожер
Съветниците одобриха предложение на администрацията да бъде поет краткосрочен кредит в полза на Община Добрич. Той ще бъде на стойност до 1 280 805 лева, с гратисен период за главницата – до 31.12.2017 г. и срок – до 12 месеца, без такса за предсрочно погасяване.
 
Кредитът е с цел предоставяне на публични услуги при недостиг на средства, възникнал при временен касов разрив по бюджета на Община град Добрич за тази година. Зам.-кметът Елка Димова обясни в залата пред съветниците, че недостигът е породен отново заради плащанията по финансовата корекция за депото в Стожер.
 
Поради неполученото финансиране по окончателното плащане по проекта, Община град Добрич дължи 1 105 805 лева за предоставения безлихвен заем по реда на ДДС. От април т.г. Министерството на финансите е предприело действия за прихващане на дължимата главница по предоставения заем. В писма от ведомството до Общината се посочва, че се дължат и лихви, които ще бъдат определени след съгласуване с Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ Тези лихви още не са фиксирани, обясни финансовият зам.-кмет на Добрич, затова от администрацията са заложили в проекта за необходимия краткосрочен кредит максималната възможна сума - 1 280 805 лева /в т. ч. лихви до 175 000 лв./. 
От Общината са изпратени три писма до Министерството с молба да бъде отпуснат безлихвен заем за покриване на  временен касов разрив по бюджета, но досега не е получен удовлетворителен отговор. Към края на месец септември цялата сума на главницата е прихваната, като в това влизат и 298 955 лева от целевата субсидия за капиталови разходи и 806 850 лева от общата изравнителна субсидия. Прогнозната сума за дължимите лихви може да бъдат удържана до края на 2017 г.
 
В резултат на това, приходната част на бюджета на Община град Добрич е намаляла, посочи Димова, което причинява изключително затруднение за изпълнението на финансовите ангажименти, главно на приетата от Общински съвет Програма за капиталови разходи. Непостъпването в общинския бюджет на сумата 806 850 лева от общата изравнителна субсидия за местни дейности пък застрашава редовното изплащане на задължения по погасяване на главници и лихви по кредити; работни заплати и осигуровки на персонала; издръжка на социални, здравни и образователни заведения местна отговорност; поддръжка на чистотата и инфраструктурата.
 
Освен тази сума, от администрацията припомниха, че по същия проект Община град Добрич имаше задължения и към общини-партньори за извършени и разплатени от тях разходи за изпълнение на проекта - 468 756 лева на Община Добричка и 1 291 860 лева на Община Тервел. Те бяха погасени със заем от „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ” ЕАД през 2016 г.
 
След половинчасови дебати и въпроси от страна на съветници защо се налага да се плащат тези корекции по депото, кметът Йордан Йорданов каза: „Трябва да се оправяме сами към момента. Независимо от опитите ни, няма друг вариант да си спасим капиталовата програма.“ Той обясни, че именно поемането на дълга ще позволи да се изпълнят заложените ремонти на улици и др. подобрения в инфраструктурата. Според Елка Димова финансовата прогноза за 2018-а е такава, че плащането на кредита няма да затрудни Общината.
 
Предложението за нов кредит бе одобрено с 35 гласа „за“ и 3 „въздържал се“.