Регионално депо Стожер
Регионално депо Стожер / Регионално депо Стожер
Кметът на Белия град: Балчик е финансово стабилна и най-богатата община в областта, но няма да покрива чужди дългове
До края на годината община Балчик ще изплати задълженията си към община Добрич, натрупани от таксите за депониране на отпадъци на сметището в с.Стожер. Това заяви в студиото на Дарик кметът на Белия град Николай Ангелов. По думите му Балчик дължи около 400 хил.лв. на водещата община в проекта за депото Добрич, а  общите задължения към нея на трите морски общини – Балчик, Каварна и Шабла  възлизат на около 1,1 млн.лева. Само Каварна пък дължи над 500 хил.лв. на община Балчик.

„След въвеждане в експлоатация на новата  система за депониране на отпадъците,  разходите за транспортирането и съхранението им в  община Балчик нараснаха с 30%. Закъсняхме с една година да копенсираме с вдигане на такса битови отпадъци и всъщност тези задължения бяха натрупани основно през 2016 г. Категорично заявявам, че през 2017 г. община Балчик изплаща редовно  вноските си за тази година и намаля дълга си за 2016 г. Проблемът е, че  другите общини, които използват нашата претоварна станция – Каварна и Шабла дължат средства на Балчик и към момента не виждам финансов ресурс от тяхна страна за изчистване на дължимото.  Ние ще изчистим нашите задължения, но нямаме намерение да чистим задълженията и на другите общини”, коментира Ангелов.

Община Добрич поема краткосрочен кредит за 1.2 млн.лева

Той бе категоричен, че няма законово основание община Добрич да издава изпълнителен лист в съда за принудително погасяване на задълженията към нея, каквато информация оповести преди дни кметът на Добрич Йордан Йорданов. „ Когато един управник говори, той трябва да говори компетентно. Община Балчик е била и е финансово стабилна. Това е най-богатата община в областта и тази сума не е проблем за нас. Аз обаче не отговарям за задълженията на другите общини. Ние не сме търговско дружество, за да събираме вересиите на който и да е друг”, подчерта  Николай Ангелов. Той информира  още, че по проекта за депото общината е заплатила финансова корекция  за претоварната станция в размер на 300 хил.лв.