Ще санират жилищен блок в Генерал Тошево по националната програма
Ще санират жилищен блок в Генерал Тошево по националната програма / Дарик Добрич, архив

Община Генерал Тошево подписа договор за "Инженеринг - проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажни работи" по „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради". По нея ще бъде изцяло санирана многофамилна жилищна сграда на ул."Станьо Милев" - блок "Александър Димитров" 1. Сградата е преминала през всички необходими по закон процедури по обследване за установяване на техническите характеристики, обследване на енергийна ефективност и изготвяне на технически паспорт.

В ход са подготвителните дейности по практическото изпълнение на енергийно-ефективните мерки. Върху разгъната застроена площ от 2 940 кв.м. ще бъде положена топлоизолация, а на покрива - хидроизолация. Изцяло ще бъде подменена дограмата в 36-те апартамента. В общите части и мазите ще бъде монтирано енергоспестяващо осветление. Общата стойност на договора е в размер на 403 689 лева, без включен ДДС. Очаква се строително-монтажните работи да завършат до края на месец юни.

Националната програма за енергийна ефективност се финансира на 100 % от държавата. Тя се отнася за всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ /едропанелно жилищно строителство; пакетно повдигнати плочи;и едроплощен кофраж/, в които има най - малко 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.