Шестима сирийски бежанци са задържани в Добрич
Шестима сирийски бежанци са задържани в Добрич / Дарик Добрич - архив

Шестима нелегални бежанци от Сирия са задържани в таванска стая в жилищна кооперация в центъра на Добрич. Информацията на Дарик  бе потвърдена  от ръководството на ОД на МВР по време на годишния отчет на престъпността в региона през 2014 г. Задържането е станало още преди две седмици, но от пресцентъра на полицията не съобщиха за случая.

Очевидци съобщиха за Дарик, че става дума за шестима сирийски граждани на възраст около 20 години. Те са били заловени в таванско помещение на жилищна кооперация по ул.”Методи Кусевич” 2 в Добрич. Собственичката на стаята я давала под наем, а самата тя обитавала жилище в добричкия квартал „Балик”. Зам.-директорът на ОД на МВР- Добрич Веселин Колев обяви, че по случая се води  досъдебно производство и отказа повече подробности.

„Не съм запознат със случая, но у нас има установен ред как да се действа в подобни ситуации съгласно българското законодателство” – коментира Милен Пенев – директор на Главна дирекция  „Гранична полиция” в МВР, който присъства на отчета на колегите си от Добрич. Пенев обясни, че лица, които са задържани като незаконно влезли или пребиваващи на територията на страната, се предават към разпределителния център в Елхово, откъдето след преминаване на всички видове проверки и процедури в Шенгенската информационна система и всички други национални системи, се предават на Държавната агенция за бежанците. Ако имигрантите не са подали молба за някакъв вид закрила в страната ни пред органите на Гранична полиция, се привеждат в специализираните домове на дирекция „Миграция”, откъдето се извеждат към страните на произход.