Работодатели не усвояват европейски пари по проект за обучение на млади безработни
Работодатели не усвояват европейски пари по проект за обучение на млади безработни / Дарик Добрич - архив

До момента Бюрото по труда в Добрич не е получило нито една заявка от работодатели по проекта „Ново начало - от образование към заетост", съобщиха от ведомството. Той бе стартиран на 1 октомври от Агенцията по заетостта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". Продължителността му е 34 месеца, а финансовата рамка е в размер на 35 млн. лева.

Проектът дава възможност на безработни младежи на възраст до 29 години със средно или висше образование и без трудов стаж, да стажуват 6 месеца по специалността, която са завършили. За целта работодателите трябва да назначат наставници, всеки от които има право да отговаря за максимум седем младежи. Работодателите трябва да са от реалния сектор, без общински и държавни предприятия, уточниха от Бюрото по труда.

Липсата на интерес към проекта от страна на работодателите в Добричка област, от Бюрото по труда обясниха с факта, че фирмите често нямат в наличност наставници, назначени по трудов договор и със специалности, съвпадащи с тези, по които трябва да обучават младите хора. Друго трудно за изпълнение изискване било , че наставниците трябва да имат 1 година трудов стаж по професията, на която ще обучават, през последните пет години.