Селища по българското Черноморие с население под 2000 души ще могат да кандидатстват пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за средства за изграждане на пречиствателни станции и канализация, обясни в Каварна министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той посочи, че тези населени места са основен проблем на Черноморието и досега не е имало линия, по която там да бъдат финансирани пречиствателни системи.

Министър Нено Димов ще посети Каварна във връзка с проекта за понто-сарматските степи

„От 1 януари т.г. приехме нови правила на ПУДООС , с които такива селища в 2-километровата зона от брега могат да са бенефициенти и да кандидатстват пред предприятието за пречиствателни станции и канализация. Направили сме това изключение, защото през лятото там пребивават много повече от 2000 души”, заяви Димов.

Министърът очаква кметовете да проявят активност и там, където няма пречиствателни станции, да бъдат разработени проекти и ПУДООС да осигури финансиране. От януари до момента няма заявен интерес, но министър Димов обясни това с краткото време и липсата на готовност с проекти.

По-голямата част от пречиствателните станции по Черноморското крайбрежие бяха изградени преди две години и оттогава качеството на водите е много по-добро, отколкото в предишните години, припомни министърът.

Има само няколко места, където системите се довършват. В курорта „Златни пясъци” пречиствателната станция се разширява, като дейностите в момента са спрени и ще продължат след края на туристическия сезон. Разширява се и станцията Приморско - Китен.