/ БГНЕС
Прокурор от Окръжната прокуратура в Добрич получи отличие за висок професионализъм при разследването на изплувалите в морето край Шабла 150 пакета с близо 170 килограма кокаин на 9 април 2019 година и още 16 пакета с 18 килограма кокаин край залива "Болата" и курорта "Русалка" седмица по-късно.

Свилена Костова е отличена от главния прокурор със "Служебна благодарност" като наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, съобщи пресцентърът на Апелативната прокуратура във Варна.

Пакетите с кокаин, опаковани по същия начин като намерените по българското Северно Черноморие, изплуваха и край Варна, а част от пратката бе намерена и край румънските брегове. Досъдебните производства по трите случая на трафик на кокаин под надзора на окръжните прокуратури във Варна и Добрич са обединени и по тях е регистриран казус в Евроджъст, припомнят от пресцентъра.

Наказателното производство е изпратено на компетентните румънски власти по повод международно разследване на трафик на високорискови наркотични вещества от идентичен вид и със сходна опаковка като част от една и съща пратка, предназначена за румънския пазар.

Така е разкрита организирана престъпна група, действала на територията на Испания, Бразилия, Сърбия, България и САЩ за трафик на 3 тона кокаин от Бразилия към Румъния. На съд са предадени 17 лица от различни националности, посочват от пресслужбата на Апелативната прокуратура.

Апелативният прокурор Владимир Чавдаров днес е връчил отличието на прокурор Свилена Костова пред колектива на Окръжната прокуратура в Добрич.