Проектът за водния цикъл на Добрич стартира реално повече от 10 години след началото му
Проектът за водния цикъл на Добрич стартира реално повече от 10 години след началото му / Дарик Добрич

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева и кметът на Добрич Йордан Йорданов подписаха договора за водния цикъл на града. На церемонията присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов.

Проектът е най-мащабният, реализиран някога от община Добрич. Той е на стойност 115 млн.лева, като безвъзмездното финансиране от ОП”Околна среда” е 86 млн.лева, а съфинансирането от страна на общината – 10 млн.лева. Дейностите трябва да приключат в края на 2019 година.

Проектът има повече от 10-годишна история – драматична, по думите на Ивелина Василева. През 2004 година Европейската комисия се съгласява да започне подготовка и да се осигури финансиране по старата програма ИСПА. Следва дълъг период на анализи и подготовка. През 2012 година проектът е представен в ЕК, но за жалост оперативната програма е спряна през 2013-та. През 2014 година, по време на правителството на Орешарски, Европейската комисия отказа да го финансира, припомни Василева. „Мобилизирахме всички усилия и успяхме да убедим ЕК, че това трябва да бъде един от първите ранните проекти за новия програмен период на ЕС”, заяви тя и подчерта, че Добрич води черната статистика в страната като загуби на вода, които достигат до 86%.

Проектът е дълго очакван от всички добричлии. Предвижда се цялостна подмяна на старите азбесто-циментови водопроводни тръби, полагани в периода 1950 – 1970 година. Ще бъде рехабилитирана част от канализационната мрежа, вкл. главните колектори, които водят до пречиствателната станция за отпадъчни води. Тя ще се модерницира изцяло, като бъде осигурено и биологично пречистване с отстраняване на азот и фосфор. Така няма да се допуска замърсяване и водите, които се заустват в река Добричка, ще отговарят на всички норми и стандарти, увери Ивелина Василева.

„Направихме невъзможното през последната една година. Изготвихме ново проектно предложение заедно с екипа на министър Василева, ВиК, ВиК-асоциацията и благодарение на политиката, която се води от държавата, в лицето на министкър- председателя. Това е отговорна задача за всички нас. В следващите 24 до 30 месеца ще вървим в кал и вода, но ще бъде за хубаво. След като завършим проекта градът ще придобие модерен европейски вид”, заяви пред присъстващите кметът Йорданов.

Премиерът в оставка Бойко Борисов визуализира сегашните огромни загуби с чаша вода, показвайки каква огромна част от питейната течност, платена от хората, изтича в земята.  Той посъветва кмета Йорданов да обясни много търпеливо на добричлии какъв дискомфорт им предстои. „Трябва всеки ден хората да те виждат там и багерите да работят. Ако един-два дни не работят, имаш проблем. Виждат ли хората, че се работи, каквото трябва ще изтърпят, защото знаят, че това е за тяхното здраве и добро”, заяви Борисов.

Ивелина Василева подчерта, че правителството е успяло да изгради 51 пречиствателни станции за отпадъчни води, както и съоръжения за обработка на отпадъците, които обслужват близо 4 милиона жители на страната. „Това е знак за високия приоритет, който даваме за опазване на околната среда и за създаване на здравословни условия на живот на българите. В ход е модернизация и изграждане на още 10 пречиствателни станции. Никога досега не е имало толкова мащабно инвестиране в екологичната инфраструктура”, заяви министърът в оставка.

Проектът за водния цикъл на Добрич стартира реално повече от 10 години след началото му
netinfo