/ iStock/Getty Images
Прочутата Каралезка чешма, описана от Йордан Йовков в "Песента на колелетата", ще бъде реновирана и ще стане туристическа атракция.

Добричката община възнамерява да търси финансова подкрепа за популяризиране на паметника на културата по Програмата за развитие на селските райони чрез Местната инициативна група, като проектът ще бъде представен на предстоящото заседание на общинския съвет.

Каралезката чешма някога е била съградена на кръстопътя на търговските пътища в района, а сега е вписана в пейзажа на село Стефан Караджа.

"Каква чешма и на какво място!, възкликва Йовков. Деветнайсет каменни корита, отпред калдъръм като двора на хан, три чучура, които бълболят и сипят студена и бистра като сълза вода. А наоколо е посърнало поле, суха и напукана земя, пек и горещина, като в пустиня. И идат стада, идат хора, вървят към чешмата и очите им горят от задуха и от жега", е запечатал гледката в тогавашна безводна Добруджа писателят.

Уникалната локация да бъде обновена, а в селското читалище да бъде уредена музейна сбирка, предлага кметът Соня Георгиева в доклад, който общинският съвет ще разгледа.