Варненският и Великопреславски митрополит Йоан 
Варненският и Великопреславски митрополит Йоан  / Dariknews.bg, архив
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще води церемонията по първа копка на новия православен храм „Св. Лука Кримски“ в квартал „Добротица“, в Добрич. Събитието е насрочено за 11.30 часа. В него ще вземат участие кметът на Добрич Йордан Йорданов, представители на общинска администрация, цялото духовенство на добричката духовна околия и граждани.

Храмът в най-младия квартал на Добрич ще се изгради благодарение на безвъзмездно отстъпения терен от Общината и със спомоществователството на дарители. Проектът за сградата е дарение от арх. Петър Николов и инж. Пенчо Керванов. Сградата ще се издига на 16 метра височина, което я определя като най-високата църква в Добрич.

Организирана е кампания по набиране на средства за изграждането на храма и до момента са събрани над 25 000 лв. Пред високото тяло в центъра на Добрич гражданите могат да даряват средства за благотворителната кампания. В подкрепа на кампанията се състоя и благотворителен концерт в спортна зала ‚Добротица“, в който участваха известни изпълнители, родени в Добрич като Миро, Преслава, Ваня Вълкова, Ивелина Колева, както и ПФА ‚Добруджа“, и деца от училище „Св. Климент Охридски“.