Пожарната получава нова техника
Пожарната получава нова техника / dariknews, архив

Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" получи две нови противопожарни коли, съобщи началникът на управлението гл. инспектор Дарин Димитров.
За Добричка област са предвидени общо 10 нови автомобила и една автомеханична стълба с височина 30 метра, която ще позволи на огнеборците да стигат до по-високи етажи. Ще бъдат доставени и две коли за аварийно-спасителни дейности. Новата техника се осигурява от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в рамките на проекти, финансирани по оперативни програми "Околна среда" и "Регионално развитие".

Първите получени коли са от лек тип, предназначени за гасене на горски пожари и сухи треви, обясни Димитров. Те са по-малки - с вместимост 1 тон вода, с висока проходимост,  пригодени за използване в пресечен терен.  Пожарната ще получи още два такива автомобила. Очакват се и 6 коли от среден тип, които могат да носят 3 тона вода.

До месец в Добрич ще пристигнат още две от предвидените за региона коли, а останалата специализирана техника се очаква до средата на годината. Новото оборудване ще бъде предоставено на Районните служби в Добрич, Каварна и Балчик. Към другите служби в областта, които са позиционирани в Тервел, Генерал Тошево и Крушари, ще бъдат пренасочени най-запазените противопожарни коли от наличния сега автопарк.