Съветът на директорите на "Албена"АД - /от ляво надясно/ - Маргита Тодорова, Иван Калинков, Радосвет Радев и Красимир Станев
Съветът на директорите на "Албена"АД - /от ляво надясно/ - Маргита Тодорова, Иван Калинков, Радосвет Радев и Красимир Станев / Дарик Добрич
Успешен сезон и добра заетост очакват в курорта за лято 2018 г.
По 70 ст. на акция ще раздаде „Албена” АД на акционерите си тази година
97069
По 70 ст. на акция ще раздаде „Албена” АД на акционерите си тази година
  • По 70 ст. на акция ще раздаде „Албена” АД на акционерите си тази година
Съветът на директорите на „Албена” АД ще предложи на Общото събрание на акционерите, насрочено на 23 юни, да бъде раздаден дивидент в размер на 70 ст. на акция. Това съобщи пред журналисти в курортното селище председателят на Съвета на директорите на дружеството Радосвет Радев. Решението идва след двегодишна пауза, в която дивиденти не са раздавани и е съобразено с очакванията на миноритарните акционери, подчерта Радев. По думите му решението е компромисно, защото това е пределният дивидент, с който няма да бъде застрашена  предварително набелязаната инвестиционна програма на дружеството.

 „Албена е компания, която има нужда от изключително сериозно инвестиране, защото освен това, което ни е дал Господ – прекрасен плаж, море, природа и всичко останало, нашият продукт е адресиран към хората. А хората искат да получат и добър стандарт не само в живота си, но и по време на почивката си. Така че днес постигнахме изключително отговорно компромисно решение” – коментира Радосвет Радев.

За последните три години Албена инвестира много активно, заяви и изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев. Неговата прогноза е, че „след три до пет години в Албена драстично ще бъде намален броят на автомобилите, ще бъдат подобрени всички инфраструктурни комуникационни средства, алеи, търговски центрове и на базата на едно спокойствие и тишина максимално ще изпъкнат прелестите на нашата природа, които наистина са уникални”. 

Най-големият проблем според Станев е осигуряването на качествен персонал, ако не започнат по-масово да се връщат българските специалисти от Европа. През сезон 2018 г. в Албена ще започнат работа като готвачи, помощник-готвачи, камериери и озеленители 1 200 чужденци, главно украинци, молдовци и виетнамци. Очакванията са за добър сезон и добра заетост. Между 3 и 5% е очакваният ръст в приходите, в нощувките – до 5%.

„Конкуренцията е много сериозна, Турция се върна на пазара, Египет също, но истината е, че Албена е сред търсените курорти” – подчерта Красимир Станев. 

Повече туристи през новия сезон се очакват от Германия, Англия, Скандинавието и страните от Източна Европа.  С около 20% е отливът на руските летовници. Българските туристи са сред традиционните посетители на курортното селище и тази година се очаква ръст при посещението им с около 20%, съобщи търговският директор на дружеството Маргита Тодорова.

Вложените през 2017 г. инвестиции в „Албена” АД възлизат на 63 млн.лв. За 2018 г. планираните инвестиции са между 30 и 35 млн.лв., а през 2019 г., когато курортът  ще отбележи 50 – годишен юбилей, те ще надхвърлят 50 млн.лв., информираха от ръководството на компанията.

За това лято от курорта са подготвили богата фестивална, културна и спортна програма. Албена е и сред кандидатите за Европейски курорт на спорта през 2019 г. Резултатите ще станат известни до края на тази година.
 
Чуйте още по темата в репортажа на Таня Топалова в звуковия файл: