Министър Нено Димов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов и кметът на Шабла Мариян Жечев
Министър Нено Димов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов и кметът на Шабла Мариян Жечев / Областна администрация Добрич
По Оперативна програма „Околна среда“ ще бъдат отпуснати близо 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а РИОСВ – Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на проверката в защитената местност „Шабленско езеро“, разпоредена от премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Министър Димов е  уточнил, че  по приоритетна ос „Биоразнообразие“ на ОПОС е предвиден финансов ресурс от 22 млн. лв. за природозащитни дейности във влажни зони.

„Дойдох лично да проверя сигналите за ситуацията на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На практика това се прави от години и не противоречи на плана за управление на защитената местност – при определени ситуации е допустимо да се намали нивото на водата. При приемането на промяната в плана през 2016 г. е направена консултация с Института по рибни ресурси, според който такъв тип дейности трябва приключи преди 1 април“, е обяснил министър Димов. По думите му срокът е такъв, за да може езерото да се възстанови във връзка с размножителния период на рибите и птиците. Затова разрешенията, които се издават от РИОСВ при аварийни ситуации, изискват дейностите да приключат до 15 март. В случая те са приключили  преди края на февруари, обяснява министърът.

Според него отварянето на езерото е станало в участъка с най-тясна ивица между морето и езерото с цел опазване на дюнните природни местообитания.

Отпускат 5 млн.лева по ОПОС за Шабленското и Дуранкулашкото езеро
Областна администрация Добрич

„От 20 години всяка година  правим това пускане поради високите нива но водите, които наводняват сградите. Изпускането беше на 15 февруари“,  това е обяснил Кралю Кралев, управител на правителствената резиденция в Шабла.

Във връзка с информацията за пожара в защитената местност министър Нено Димов е обявил, че РИОСВ - Варна е била информирана след като пожарът е бил потушен – на 4 март. На място от експертите на екоинспекцията е установено, че около 5 дка от защитената територия са опожарени, другите са извън нея. Не са установени бедстващи животни. Подаден е сигнал до прокуратурата.