/ КЦ Двореца
Изложба на Регионален исторически музей - Шумен гостува в КЦ "Двореца" в Балчик.

Малки лазарки показват обичаите на празника

Тя се нарича „...а да са сватиме, а да са сродиме...Сватбените обичаи на етносите в Шумен" и включва сватбени обредни реквизити и костюми на турци, арменци, евреи и роми, като разкрива традициите и обичаите на отделните общности. Изпълнена с множество развлекателни елементи, сватбената обредност цели да осигури на младите дълъг и щастлив семеен живот.

В сватбената обредност на турския етнос се откриват следи от различни култури и обичаи - къносване (къна кеджеси), публично бръснене на младоженеца, къпане на булката, факелно шествие и танци.

Най-старинният обичай за арменския етнос според един хронист от 1718 г. е сключването на брак - церемония, каквато няма в целия свят. Младите се виждат чак три дена след подписването на брака.

Концерти и възстановки ще окичат празниците Лазаровден, Цветница и Великден

Сватбената обредност на ромския етнос е много богата и разнообразна поради факта, че ромската общност има две подразделения: дасикане рома - „български“ роми, изповядващи християнството и хорохане рома - „турски“ роми, изповядващи исляма. Запазени и до днес при „турските“ роми са обичаите къносване на булката и избръсване на младоженеца.

При евреите свекървата подарява огледало на младоженците - да се огледат в него и винаги да са толкова щастливи, колкото са в сватбения ден. При тях е характерно подреждането на чеиза (ашугар) на момата десет дни преди сватбата, за да се разгледа от всички. Оцененият от роднините на годеника чеиз се вписва в брачния договор (кетуба).

Интерес в изложбата представлява парохет (завеса, покривало) от синагогата в Шумен, където са били извършвани сватбените церемонии до 1945 г. Експозицията ще бъде представена от 23 април до 17 май в зала “Учебен център по изкуства” на ДКИ КЦ “Двореца”.