Лазаровден
Лазаровден / ЕМО ЕТЪР
Богата програма от събития, посветени на големите християнски празници Цветница и Великден, подготви Община Добрич.

На 19 април в Етнографската къща ще има възстановка на лазарски обичаи „Тропай буенчо, Лазаре“ на Клуб „Златна ябълка“ при СУ „Св. Кл. Охридски“ с ръководител Руска Симеонова. Още една възстановка ще има на 20 април от 9.00 до 16.00 часа в Народно читалище „Пробуда“ в кв. „Рилци“ - на пролетни обичаи „Пъстър Лазар, шарена Цветница“. В същия ден Народно читалище „Български искрици“ и Регионалният исторически музей са подготвили представяне на лазарски обичаи „Пъстър Лазар“. 

Отново на 20 април от 11.00 часа на площад „Свобода“ ще се насладим на изпълнения на Ансамбъл „Сборенка“ с ръководител Асенка Кулева и Клуб „Златна ябълка“ с ръководител Руска Симеонова при СУ „Св. Климент Охридски“, на Клуб за народни танци „Жътвари“ с ръководител и хореограф Мая Бърдарова и Гайдарски оркестър с ръководител Велико Великов при Народно читалище  „Дръстър“ – Силистра. Народно читалище „Мевляна – 2002 г.“ организира на 20 април конкурси на тема „Цветята в моя дом“ и „Да пазим природата, да съхраним Земята“. В читалището ще бъде експонирана и изложба на стайни цветя и аранжировки. На Лазаровден от 16.00 ч. в Концертна зала „Добрич“ ще се състои и кастингът „Добруджа търси таланти“, организиран от Народно читалище „Добрич“ 

На Цветница - 21 април от 12.00 ч. на площад „Свобода“ е предвиден концерт на Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ при Младежки център – Добрич с главен худ. ръководител Александър Александров, хореограф Юрий Митев, корепетитор Петър Гочев. В концерта ще участват и младите танцьори от хореографските паралелки на СУ „Димитър Талев“, както и Оркестър „Извор“ с ръководител Петър Гочев. На Цветница от 11.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ е концертът на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и приятели. Ще участват малък и концертен състав на Детски хор. Диригент е Росица Дурмушлийска, а вокален педагог Мария Славова. Клавирният съпровод е на Радостина Гроздева-Кръстева. В концерта участват и Вокално студио „Море“ – Варна с ръководител Ирена Коларова.

През тази седмица в Художествена галерия - Добрич отваря врати и Великденската работилница за въображение с благотворителна кауза – ще бъдат изработени цветни картички и сувенири и изложени на базар на 26 април в двора на Храм „Свети Георги“. Средствата, събрани по време на благотворителната инициатива ще помогнат лечението на Десислав Димов от Добрич.