На 19 май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
На 19 май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН / Thinkstock/Getty Images
На 19 май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. За първи път денят е честван през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден десетки хиляди хора по света палят свещи и се присъединяват към тихите шествия, с които се възпоменават жертвите на болестта. В България денят се отбелязва от 1992 година, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.
 
По повод днешния ден РЗИ-Добрич провежда съвместно с общините информационна кампания в област Добрич с раздаване на  презервативи и здравно – образователни материали на млади хора. През месец май 2019 г. в учебни заведения  от  общините Добрич,  Тервел, Балчик и Ген. Тошево се провеждат обучения по темата. Организирана е и методична среща с медицински специалисти от „Детско и училищно здравеопазване” в Добрич.
 
От началото на 2019 г. в КАБКИС при РЗИ - Добрич пред- и след-тестово консултиране и изследване за ХИВ са получили 65 души. От  изследваните 14 са жени  и 51 са мъже. Най-голям процент клиенти, пожелали анонимно изследване и консултиране са във възрастовата група 30-39 г. - 35 лица. На второ място са възрастови групи 25-29 г. и 40-49 г. - с по 10 лица. Желаещите да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към РЗИ – Добрич всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.