Ромите отбелязват Международен ден на 8 април
Ромите отбелязват Международен ден на 8 април / Sofia Photo Agency, архив
На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.
 
Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".
 
Ромски празник с коне, каруци и гълъби вдигат в Пазарджик

На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г., е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.
 
Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Делегатите обявяват датата 8 април за Международен ден на ромите, който по препоръка на делегатите е включен в календара на ООН.
 
На този ден ромите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война. На конгреса през 1971 г. са приети също и флагът и химнът на ромите.

Ромската общност в Добрич отбелязва Международния ден на ромите с множество прояви и събития. От 13.00 часа в Младежкия център ще бъдат представени есета на тема „25 години от официалното приемане на 8 април за Международен ден на ромите”. Отново в Младежкия център в  същия час ще се открие фотоизложба под наслов „Ромите – минало, настояще и бъдеще”.

В 13.30 започва  Кръгла маса на тема „25 години от официалното приемане на 8 април за Международен ден на ромите, жертви на Холокоста, от ООН и ЕС – какво се промени”.

В 14.45 часа ще бъдат положени цветя пред паметника на Васил Левски пред храм „Свети Георги” в Добрич. 

От 16.00 часа е началото на поздравителен концерт с участието на любителски състави при народно читалище „Романо – дром”  в голямата концертна зала на Младежкия център.